În cele mai multe cazuri, în momentul în care întrebi un antreprenor de ce dorește să investească, de exemplu, în campanii de publicitate, acesta răspunde scurt și simplu- SĂ VÂND CÂT MAI MULT!

Deși, poate, în limbajul unui businessman veritabil, acest răspuns este mai mult decât valid, în limba unui marketer, e ca și cum ai vorbi despre filosofie în chineză. De ce? Pentru că acest obiectiv deși pare unul evident, este formulat din prisma unei perspective mult prea simplistă din punctul de vedere a factorilor interni și externi care pot influența afacerea respectivă.

Aceste obiective despre care am menționat sunt un element extrem de important în planul de marketing. Dar înainte ca acestea să fie setate, este nevoie de o bază solidă pe care să se definească și construiască. Această bază se numește brief-ul de marketing care conține informații atât despre businessul propriu-zis, cât și o analiză internă și externă a companiei.

Laura Lake definește brief-ul de marketing ca fiind cel care stabilește cadrul și fundamentul pentru inițiativele de marketing oferind celor care dezvoltă și urmăresc strategia ceea ce trebuie să știe pentru a desfășura campanii inteligente de relații publice, publicitate, site-uri web, comunicații și multe altele.

Așadar, în urma unor numere și a unor analize (așadar al realizării briefului), putem discuta foarte clar despre care este obiectivul de marketing al unei firme, care va fi setat împreună cu clientul. Acesta, în general, poate fi de mai multe tipuri: de vânzare, de brand awareness, de lead-uri, de creștere a cotei de piață, de lansare a unui nou produs, de retargetare și multe altele.

 

În funcție de nevoile firmei, se alege unul dintre ele, care va fi setat sub parametri unui obiectiv SMART, care înseamnă, de fapt, că acesta trebuie să fie:

S- Specific ( scopul este clar și se înțelege la ce se referă)

M- Măsurabil (conține KPI pentru a măsura eficacitatea și rezultatele campaniei)

A- Abordabil / (de) Atins ( este realizabil pentru firmă și echipa din spate)

R- Relevant ( este consistent cu misiunea și direcția business-ului)

T- Încadrat în timp (este definit temporal, are deadline-uri și are un calendar bine-stabilit)

Pentru a fi realizabilă încadrarea unui obiectiv sub umbrela SMART, vom avea nevoie de mai multe informații din brieful de marketing. Câteva exemple relevante în acest caz ar fi: istoricul volumului vânzărilor de-a lungul timpului, tipul de campanii desfășurate în trecut, publicul și audiența țintă, bugetul investit anterior în campanii de publicitate, cadrul comptetitor, capacitatea de producție, canalele de comunicare utilizate etc.

Este extrem de important ca după ce setezi obiectivul, să îl poți măsura.  Așadar, este nevoie să fie setați indicatorii cheie de performanță (KPI) încă de la început, pentru a fi posibilă această evaluare și măsurare. Indicatorii de performanță și obiectivele te ajută să poți avea o statistică în ce privește progresul și facilitează calculul rezultatelor la finalul campaniei.

______________

“Fără repere pentru obiectivele tale nu vei avea cum să știi dacă ești pe cale să îți atingi obiectivele de marketing. Așadar, pe măsură ce îți stabilești planul de marketing, alocă indicatori-cheie de performanță relevanți care te vor ajuta să evaluezi și să măsori rezultatele activității tale.“

– Organic Agency

Cum setezi obiectiv măsurabil?

Bineînțeles, obiectivul se setează după cum am menționat și în funcție bugetul clientului, volumul precedent al vânzărilor sau alte variabile. Pentru a “a măsura” obiecivele se pot utiliza următorii indicatori:

● Impresii

● Page likes

● Rata de conversrie

● Timpul petrecut pe website

● Numărul de comenzi

Și mulți alții.

 

Concluzie

Obiectivele care nu sunt măsurabile și nu sunt definite corect în acest sens sunt considerate ca fiind aproape irelevante dacă procesul și rezultatul final nu poate fi susținut printr-un indice de performanță.

 

O campanie de calitate are obiective de calitate, așa cum și un preparat culinar premium, are nevoie de ingrediente premium. Așadar, un obiectiv clar poziționat și definit este întodeauna SMART.

În concluzie, brief-ul de marketing este una dintre cele mai importante și relevante tool-uri pe care un marketer le poate avea pentru a seta o serie de obiective SMART, care să pună cap la cap piesele de puzzle ale unei campanii de marketing.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți crește afacerea, ne poți contacta pentru o sesiune de consultanță în marketing GRATUITĂ.

Urmărește-ne pe social media pentru a afla mai multe despre ideilie noastre îndrăznețe și despre marketing...